top of page

COVID-19 op grote hoogte: de Peruaanse Andes

Foto del escritor: CEDLACEDLA

Michelle Bakker en Fleur Hessing CEDLA Bachelorstudenten schrijven blogs over impact COVID-19 in Latijns-Amerika

Peru heeft nog altijd veel besmettingen. Vooral de kustgebieden en de Amazone zijn hard getroffen. De Peruaanse hooglanden hebben het minder zwaar. Zo liggen de besmettingen in de Cusco-regio 80% onder het nationale gemiddelde. 1 2

Redenen voor minder besmettingen Andesbewoners worden elke winter getroffen door griep en acute luchtweginfecties. Het is daarom verbazingwekkend dat er maar weinig coronabesmettingen zijn. Sommige inwoners geloven dat dit komt doordat ze Inca-bloed hebben of dat de kennis van de Quechua-volkeren hen beschermd. Echter, er zijn ook andere redenen te vinden. Gotuzzo, specialist in interne geneeskunde en besmettelijke virussen concludeert dat er meerdere redenen zijn waarom mensen op grote hoogte minder onder het virus lijden. Hij waarschuwt wel dat er een informatiebias kan zijn ontstaan door de moeilijke toegang tot afgelegen locaties.


Gotuzzo legt uit dat inwoners van de Andes-hooglanden lijden aan chronische hypoxie (minder zuurstof in het bloed) en een hoog gehalte aan salpeterhydroxide hebben, waardoor hun longcapaciteit "zeer groot" is. Hierdoor zijn de inwoners beter beschermd tegen situaties waar minder zuurstof is, zoals bij COVID-19. Ook beweert de specialist dat er op grote hoogte een grote hoeveelheid ultraviolet licht is, wat een van de grootste ontsmettingsmiddelen ter wereld is, waardoor er minder blootstelling aan het virus is. Volgens zijn onderzoek zijn de besmettingspercentages in hooggelegen gebieden in Bolivia ongeveer driemaal lager dan in de laaglanden van hetzelfde land, terwijl er in Ecuador vier keer minder gevallen zijn in hooggelegen gebieden vergeleken met de kustgebieden.


Terug naar de Andes Het aantal inwoners van de Andes is in de afgelopen weken bijna verdubbeld ten opzichte van het pre-corona tijdperk, doordat mensen uit Cusco, Lima, Arequipa en andere steden terugkwamen naar hun geboorteplaatsen in de Andes, om het virus te ontvluchten. Volgens de burgemeester van het district Huarocondo, zo’n 35 km vanaf Cusco, werkt maar liefst 40% van de inwoners rond Machu Picchu in de toeristenindustrie. Deze gemeenschap en omgeving zijn geïsoleerd, maar nauw verbonden met de wereldeconomie. Het zijn juist deze banden die het plattelandsleven mogelijk maken. Vanwege extreem lage prijzen voor landbouwproducten hebben de meeste gezinnen in gemeenschappen minstens één familielid dat in Cusco of Lima werkt om contant geld te verdienen. Door de quarantaine vallen deze inkomsten weg. Toch heeft dat geen invloed op de voeding van de gemeenschap. Ze zijn zelfvoorzienend en hebben voldoende toegang tot voedsel. 3


De Andes als redding? Een voorbeeld van een inspanning om het virus te verslaan vinden we terug in andere ‘bewoners’ van de Andes: de verschillende soorten lama’s. Volgens een onderzoek van wetenschappers uit de Verenigde Staten, België en Chili zorgen de antilichamen van lama’s ervoor dat COVID-19 de cellen niet infecteert. Ook de alpaca, vicuña en guanaco produceren dergelijke antilichamen. Dit meldt het National Institute of Agricultural Innovation (INIA). De antilichamen van de vier soortgenoten kunnen worden gebruikt bij inhalatiebehandelingen of injecties voor patiënten met COVID-19. Het onderzoek bouwt voort op eerder werk van hetzelfde team, naar aanleiding van de SARS- en MERS-virus uitbraken, toen onderzoekers de mogelijkheid verkenden een vaccin van de antilichamen van lama’s te maken. Menselijke proeven ontbreken nog. 4 Concluderend kan er gesteld worden dat het coronavirus ten opzichte van het Peruaanse laagland relatief minder schade aanricht in de Andes. Hierdoor keren veel stedelingen terug naar hun geboorteplekken in het berggebied, waar in elk geval voldoende voedsel is. De Andes komt dus relatief goed door de crisis heen.



Referenties


Agencia EFE (2020). ¿Por qué la COVID-19 tiene un menor impacto en la altura andina? [Waarom heeft COVID-19 minder impact op grote hoogte in de Andes?]. 18 juni 2020 [WWW document]. URL https://www.efe.com/efe/america/sociedad/por-que-la-covid-19-tiene-un-menor-impacto-en-altura-andina/20000013-4275092 (geraadpleegd op 19 juni 2020).


Andina Agencia Peruana de Noticias (2020). Peruvian alpaca, vicuña and guanaco antibodies could also help defeat COVID-19. 8 mei 2020 [WWW document]. URL https://andina.pe/ingles/noticia-peruvian-alpaca-vicuna-and-guanaco-antibodies-could-also-help-defeat-covid19-796352.aspx (geraadpleegd op 19 juni 2020).


Medical Anthropology at UCL (2020). Experiencing Corona Virus in the Andes. 4 mei 2020 [WWW document]. URL https://medanthucl.com/2020/05/04/experiencing-corona-virus-in-the-andes/ (geraadpleegd op 19 juni 2020). 


Washington Post (2020). From the Andes to Tibet, the coronavirus seems to be sparing populations at high altitudes. 31 mei 2020 [WWW document]. URL https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/coronavirus-andes-peru-ecuador-bolivia-tibet-high-altitude/2020/05/31/0b2fbf98-a10d-11ea-be06-af5514ee0385_story.html (geraadpleegd op 19 juni 2020).

169 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comentários


bottom of page